Startschot wijkrenovatie Bloemenwijk Zoersel

door | apr 24, 2023

Zoersel start met ambitieuze wijkrenovatie in de Bloemenwijk – Persbericht 20 april 2023

Gisteren werd in Zoersel het startschot gegeven van het ambitieuze project ‘energetische wijkrenovatie Bloemenwijk’. Samen met de lokale burgerenergiecoöperatie Zonnewind en de bewoners zelf wil gemeente & ocmw Zoersel een heuse energietransitie teweegbrengen in de Bloemenwijk én er op termijn zelfs een hernieuwbare energiegemeenschap van maken.

“Het gaat om een veelbelovend pilootproject in onze Bloemenwijk. De bedoeling is om zowel de aparte woningen als de volledige wijk op een duurzame manier klaar te maken voor de toekomst”, legt Marc De Cordt, schepen voor klimaatbeleid, uit.

De gemeente nam de lokale burgerenergiecoöperatie Zonnewind onder de arm om het project mee te begeleiden. “Het doel is tweeledig”, zegt projectcoördinator Marleen VanDam. “Ten eerste willen we een ‘energietransitie’ teweegbrengen in de Bloemenwijk. Dat wil zeggen; zoveel mogelijk gezinnen helpen overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame en groene energiebronnen. Ten tweede werken we projecten op wijkniveau uit die de Bloemenwijk kunnen laten evolueren naar een echte ‘hernieuwbare energiegemeenschap’. Hierbij denken we aan collectieve groene stroomproductie, batterijopslag, energiedelen en elektrische deelmobiliteit.”

Individuele begeleiding en ontzorging
Binnen het project zijn er vier verschillende trajecten waar buurtbewoners in kunnen stappen. Bij elk traject worden mensen van A tot Z begeleid door energie-experts. “Een unieke gelegenheid om de (verkoop)waarde van een woning te flink te verhogen, de energierekening aanzienlijk te verlagen, en een bijdrage te leveren aan een klimaatvriendelijke wereld”, voegt Marc De Cordt nog toe.

De eerste drie trajecten ‘Renovatiewerf’, ‘Zonnewerf’ en ‘samenaankoop isolatie’ zijn individuele trajecten en bedoeld om de eigen woning duurzamer te maken. Stapt u bijvoorbeeld in ‘Renovatiewerf’, dan krijgt u binnen uw renovatieproject begeleiding en advies op maat van onafhankelijk experts in BENOveren en groene stroomopwekking. Bovendien helpen zij u ook met de aanvraag van alle mogelijke subsidies en administratie.
Wilt u liever (of ook) zonnepanelen? Dan stapt u in het traject ‘Zonnewerf’. U krijgt dan een antwoord op al uw vragen over zonnepanelen, begeleiding bij uw keuze en een scherpe prijs via een groepsaankoop. Met de ‘samenaankoop isolatie’ zoekt Zonnewind naar geschikte aannemers voor verschillende types van isolatie (dak/zolder, spouwmuur …), en dat alles aan een interessante prijs.

Collectieve projecten
“Naast de persoonlijke begeleiding is er nog een vierde, collectief traject; de ‘burenwerf Bloemenwijk’”, vertelt Katrien Schryvers, schepen voor participatie. “Hierbij wordt er samen met de inwoners van de Bloemenwijk gezocht naar gezamenlijke oplossingen voor groene stroomopwekking, batterijopslag, energiedelen en deelmobiliteit. Op die manier wordt er samen gebouwd aan de ‘hernieuwbare energiegemeenschap Bloemenwijk’. We zullen veel kunnen leren van deze nieuwe manier van participatief samenwerken. Bedoeling is dan ook om deze werkwijze te finetunen en uit te rollen naar andere wijken in de gemeente.

Burenhelpers ‘EnerGuy’ en ‘EnerGitte’

Ten slotte gaan Zonnewind en de gemeente ook op zoek naar ‘burenhelpers’ die hun buren een handje willen helpen tijdens het project. “Dit soort ambassadeurs kregen de klinkende namen ‘EnerGuy’ en ‘EnerGitte'”, vertelt Katrien. “We zijn specifiek op zoek naar mensen uit de Bloemenwijk die hun buren willen helpen bij vragen over hun energieverbruik en de eerste stappen van hun renovatie. Zij kunnen zich inschrijven via www.zoersel.be/bloemenwijk.”