Over Zonnewind

Zonnewind is een coöperatieve vennootschap in de Voorkempen. Ons doel is het organiseren van activiteiten die bijdragen tot volgende zaken:

  • het verminderen van de CO2 uitstoot
  • het bevorderen van rationeel energieverbruik
  • het lokaal opwekken van hernieuwbare energie

Zonnewind ontstond als een passieproject van een groep geëngageerden uit Zandhoven. Lees hier ons verhaal.

Geen coöperatie zonder vennoten

Als coöperatieve vennootschap zijn we wat kapitaal betreft afhankelijk van burgergeld. Je wordt vennoot door minimum één aandeel te kopen. Met dat geld realiseren we projecten. Bij winst keren we een dividend uit aan onze vennoten. Daarnaast heeft elke vennoot één stem in de Algemene Vergadering. Die bepaalt het beleid van Zonnewind en kiest de Raad van Bestuur.

Zo helpen we burgers, verenigingen en organisaties om energie (en de bijhorende kosten) te besparen en zorgen we voor een extra centje op je spaarrekening. Bovendien geven we iederen de mogelijkheid om zijn eigen zeg te hebben in de klimaatcrisis.

Ontdek de rechten en plichten van een vennoot en word vennoot.

Geen coöperatie zonder partners

Zonnewind werkt voor en met burgers. Als coöperatieve vennootschap steunen we op burgerkapitaal van onze vennoten. Samen met ZuidtrAnt richtten we vzw Klimaatwerf op. Dat helpt burgers in de rand van Antwerpen en de Voorkempen bij de transitie naar een duurzame lokale gemeenschap.

Opgewekte energie verkopen we niet zelf. Daarvoor doen we beroep op Bolt, het allereerste energieplatform dat het Belgische stroomnet echt duurzaam maakt. Word vennoot en krijg 50 euro korting op je Bolt-contract, ofwel 50% korting bij aankoop van één aandeel.

Zonnewind heeft een structurele samenwerking met ZuidtrAnt, onze collega-energiecoöperatieve in de Antwerpse zuidrand. Als lid van REScoop Vlaanderen werken we samen met verschillende partners zoals het Vlaams Energiebedrijf (VEB), het Cooperatief Elektrisch Deelauto Netwerk (CEDAN), SeaCoop – Burgerwind op zee en burgerenergie.be.

Duurzame energie is goed voor het klimaat en voor de portefeuille. Dat beseffen niet alleen ondernemingen en organisaties, van ziekenhuizen over voetbalclubs tot fabrikanten, maar ook lokale overheden, zoals Berlaar, Kalmthout, Lier, Ranst, Schilde, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. Bekijk de projecten die we samen realiseren.

Blijf op de hoogte

Er verschijnen regelmatig nieuwe projecten en artikels op deze website. Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn en ze verschijnen automatisch in je feed. Of voer hieronder je gegevens in en abonneer je op onze nieuwsbrief.