Verslag Klimaatavond 13 december 2019

door | dec 22, 2019

Tijdens de Klimaatavond op 13 december 2019 slaagde Pieter Boussemaere er in met een gevarieerde voordracht de talrijk opgedaagde aanwezigen te boeien van begin tot einde. We kregen als het ware een snelcursus klimatologie om de huidige klimaatveranderingen correct te kunnen inschatten. De docent geschiedenis en klimaat verstaat als geen ander om een complexe materie op een heldere, verstaanbare manier aan de man en vrouw te brengen. De feitelijke gegevens werden afgewisseld met concrete voorbeelden, het publiek werd betrokken. Geen enkele vraag was te veel en er kon al eens gelachen worden ook.

Toch was de informatie niet geruststellend, verre van zelfs. De voordracht was echter geen geweeklaag met opeenstapeling van doemscenario’s. De focus bleef gericht op de klimaatproblematiek, maar vooral ook op de oplossingen waarmee ieder van ons aan de slag kan, wat deze avond een positieve, hoopvolle uitstraling gaf.

Het werd een rijtje van 10 klimaatacties, telkens met een paar voorbeelden en de nodige wetenschappelijke onderbouw en statistieken, zodat meteen ook duidelijk werd welke acties we dienen te ondernemen om het tij te doen keren. Want we willen best wel goed doen, maar er circuleert toch heel wat onzin op de ‘Facebook encyclopedie’.
Op het ene onderwerp werd al wat dieper ingegaan dan het andere, maar we onthouden vooral dat gebruik van fossiele brandstoffen met stip de grootste boosdoener is en we uitstoot zo veel mogelijk bij de bron dienen aan te pakken. En al kreeg ieder van ons een aan te vinken checklist mee, we hebben de tijd tot 2030 om de klus helemaal te klaren.

We zouden echter geen Zonnewinders zijn mochten we niet wat meer vaart verkiezen, want de uitdagingen zijn best groot.
Mocht je in deze tijd van cadeau- en inkooplijstjes nog op zoek zijn naar een laatste geschenk, dan is het boek ’10 klimaatacties die werken’ een echte aanrader. Of surf naar
https://10klimaatacties.be/ met heel wat bruikbare en praktische informatie.

Word deel van de oplossing en vertel het door aan iedereen, in het oude en het nieuwe jaar. De wereld kan er alleen maar beter van worden.