Verslag Windmolentocht zaterdag 19 augustus 2017

door | aug 20, 2017

We zijn samengekomen met een 20-tal mensen die interesse hadden om eens te gaan kijken en luisteren naar windmolens.

Eerst kregen we in de Populier een filmke te zien – wat we omwille van privacyredenen helaas niet publiek mogen posten – met interviews die we afgenomen hebben van buurtbewoners van een windmolenproject in Kalmthout: het intrigeerde ons hoe het kwam dat een buurtbewoner die op 550 meter afstand woont van die molens, zoveel last had.  We hoorden zijn getuigenis op de infoavond van het Actiecomité “rust in Zandhoven” in juni.  Dus zijn we eens gaan luisteren bij een aantal andere buurtbewoners.  De meeste ervoeren geen last.  Zo vb. een koppel dat op 300 meter woont en uitvoerig vertelde dat ze de aanwezigheid van die molen (het zicht, het geluid, de slagschaduw) helemaal niet storend vonden.  Het blijft een vreemd gebeuren: is de man op 550 meter een zeurpiet?  Is hij gevoelig voor infrasoon geluid?  Of is het koppel doof en blind?  Niets van dat natuurlijk, maar het geeft wel aan hoe subjectief en persoonlijk een perceptie kan zijn.

We zijn ondertussen al bij een aantal windparken in de buurt gaan praten met buurtbewoners.  Het valt op dat de meerderheid van de omwonenden geen last ervaart, terwijl een kleine minderheid – soms maar één man zoals in Arendonk naast de E34 – wel.

Vervolgens kregen we een presentatie rond het windmolenproject in Olen (aan de sluis van Herentals).  Olen blijkt een voorloper te zijn in duurzame energie in België, een voorbeeld dus.  En daarna zijn we ter plaatse gaan kijken. Er stond wel wat wind, dus de molens draaiden normaal.  Het viel allen op hoe weinig je daarvan hoort.  Aan de voet van de molens hoor je niks, in de windrichting vóór de molens hoor je niks.  Enkel als je in de windrichting achter de molens gaat staan, hoor je een licht gezoem van 50 tot 100 meter afstand.  Op verdere afstand was het terug stil.

Het was zonnig, dus we zagen ook hoe de slagschaduw rond de molens draaide.  Het verbaasde ons wel hoe snel de slagschaduw zich verplaatste.  Het is begrijpelijk dat die storend kan overkomen, dus we hebben er alle belang bij de projectontwikkelaars erop te wijzen dat ze de wettelijke normen moeten respecteren en de molens stilleggen als die worden overschreden (max. 8 uur op gans jaar en max. 30 minuten per dag).

Dank aan alle deelnemers die samen met ons de geruststelling konden ervaren dat de impact van zo’n molen echt wel meevalt!