De 200e klant van Zonnewerf!

door | jun 21, 2023

Zonnepanelen installeren, het is een no-brainer. Zeker op een goed geïsoleerd en goed gericht dak.  Maar hoe weet je nu of jouw dak geschikt is, welke soorten panelen en omvormers er bestaan, hoeveel panelen je maximum kan leggen en welke hoeveelheid opportuun is voor jouw energieverbruik?
Soms zien mensen tussen de vele aanbieders van zonnepanelen door de bomen de zon niet meer.

Enter Zonnewerf, een langlopende samenaankoop van zonnepanelen, opgezet door de energiecoöperaties ZuidtrAnt en Zonnewind.

Zonnewerf loopt sinds begin 2022 en mocht onlangs zijn 200ste klant in de bloemetjes zetten.

Dit vroeg om een persoonlijk interview.

We ontmoeten Marc in zijn straat in hartje Antwerpen.

Dag Marc, hoe zijn jullie bij onze Zonnewerf terechtgekomen?

Sophie, een van onze buren in de straat stuurde een mail naar het Ecohuis met de vraag of er voor de buurtbewoners een infoavond georganiseerd kon worden over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen. Onze straat is een mooie straat met oudere huizen en soms speciale daken, dat maakt het technisch vaak niet eenvoudig om panelen te plaatsen, wisten we.

Onze vraag werd door het Ecohuis doorgegeven aan Zonnewerf en dan hebben Koen en Peter van Zonnewerf een sessie georganiseerd in een zaaltje in het lokale theater.

Na afloop van de infosessie hebben we met enkele bewoners voor 4 verschillende daken/oriëntaties/groottes een offerte gevraagd bij 4 verschillende installateurs. Na afwegen van verschillende criteria, zoals prijs, duidelijkheid van de offerte, van de uitleg en technische componenten kwam Zonnewerf er als beste uit. Prijs was de grootste doorslaggever, technisch was het nog even spannend tussen Zonnewerf en nog een installateur. Het contact verliep vlot, met een rechtstreeks aanspreekpunt bij Jelle, waar ik gemakkelijk contact mee kon opnemen.

Jullie waren uiteindelijk met meer dan 5 bewoners uit de straat geïnteresseerd. Hoe hebben jullie de interesse bij de andere inwoners gewekt?

We hebben veel contact met de buurtbewoners via mail en WhatsApp dus het was niet zo moeilijk om iedereen die een beetje geïnteresseerd was bij elkaar te krijgen voor de infosessie op maat en in onze buurt. De infosessie heeft een aantal twijfelende bewoners over de streep getrokken door de duidelijke informatie.

Het was ook nuttig voor alle geïnteresseerde bewoners om alles als groep te bespreken, uit te zoeken, en offertes te vergelijken.

Op deze manier werd alle informatie ook meteen met iedereen gedeeld: een heel eenvoudige manier om mensen die twijfelden of nog vragen hadden in te lichten en over de streep te trekken.

Door het als groep aan te pakken was er ook een mogelijkheid om vragen te stellen aan elkaar.

De avond zelf waar we door Zonnewerf geïnformeerd werden, was voor sommigen soms wat te technisch. Maar je kreeg wel de achtergrondinformatie om nadien een offerte beter te kunnen begrijpen. Was er toch nog iets technisch te ingewikkeld, dan kon je makkelijk terecht bij iemand anders uit de groep. Was er dan nog geen duidelijk antwoord dan kon je steeds bij de mensen van Zonnewerf terecht.

Wat is de huidige stand van zaken?

Ruim 25 geïnteresseerde bewoners kregen ondertussen advies en/of een offerte. Voor enkelen bleek een zonnedak helaas geen rendabele investering wegens te veel schaduw van het buurgebouw, of wegens een roofing of leien dak met slechte ligging.

De anderen hopen we snel van zonnestroom te voorzien.

Merci Marc, geniet nog van de zon!

Ook interesse gekregen in de werking van Zonnewerf? Doe zoals Marc en vul je aanvraag in via www.klimaatwerf.be/zonnewerf