Den Troon: Zonnewind helpt Defensie vergroenen

Onder een vers laagje sneeuw is recent onze nieuwe zonnepaneleninstallatie op militair domein Den Troon in Grobbendonk in dienst getreden. Zonnewind staat in voor de financiering, het beheer en de opvolging van het project, een Belgische primeur.

Tegen 2025 wil Defensie voor het overgrote deel van haar kwartieren zonnepaneelparken besteld hebben. In Grobbendonk gebeurt dat voor het eerst met burgerparticipatie. Zonnewind neemt de installatiekost op zich, na 20 jaar wordt Defensie eigenaar van de zonnepanelen.

Voordelen van PPA met burgerparticipatie

Defensie koopt via Zonnewind de geproduceerde groene energie aan met een leveringscontract (Power Purchase Agreement of PPA). De voordelen van deze manier van werken voor onze klant:

  • geen grote startinvesteringen nodig
  • voldoet aan de eisen van de verschillende klimaatplannen
  • draagt bij tot het maatschappelijk nut dankzij burgerparticipatie
  • PPA bespaart 40% vergeleken met de huidige energiefactuur
  • Zonnewind ontzorgt voor de werking en het onderhoud van de installatie

Ook interesse in alle voordelen van duurzame, lokale en groene energie voor jouw bedrijf, organisatie of vereniging? Contacteer ons, we bekijken samen de mogelijkheden.

Investeer mee in Den Troon

Op Kwartier Den Troon staan 1.340 zonnepanelen. Die produceren jaarlijks ongeveer 520 MWh, goed voor het verbruik van 150 gezinnen. 60% wordt ter plaatse verbruikt, de overige 40% belandt op het net via groene energieleverancier BOLT, waar Zonnewind mee samenwerkt. Het vermogen van de installatie in Grobbendonk werd verdubbeld met het oog op het delen van de opgewekte energie met andere kwartieren of gemeenschappen.

Ook voor inwoners van Grobbendonk, militairen in heel Vlaanderen en iedereen met een hart voor het klimaat (en de eigen portefeuille) is het mogelijk te investeren in Den Troon. Vennoot worden van Zonnewind kan al voor 100 euro. Met jouw investering realiseren wij nieuwe projecten. Bovendien geniet je van jaarlijks 3% dividend, wanneer onze winst dat toestaat.