GZA Ziekenhuizen verlicht de zorg rond haar energie

Onze zorg wordt elk jaar beter, met steeds nauwkeurigere technologieën. Voor ziekenhuizen betekent dat ook dat elk jaar het energieverbruik stijgt. De campussen Sint-Jozef en Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen gingen die uitdaging aan door samen met Zonnewind zonnepanelen te plaatsen.

Met de GZA-groep heeft Zonnewind een duurzame partner gevonden die in onze missie, visie en expertise gelooft. Recent nog kondigden we de installatie van zonnepanelen op de daken van woonzorgcentra Sint-Bavo en Sint-Camillus van GZA Zorg en Wonen aan. Ook de GZA Ziekenhuizen blijven niet achter.

Elke dag vinden zo’n 1.170 patiënten de weg naar een van de drie ziekenhuiscampussen van Gasthuiszusters Antwerpen (GZA). Sint-Augustinus in Wilrijk telt 580 erkende bedden, Sint-Vincentius in Antwerpen 336 en Sint-Jozef in Mortsel nog eens 96. Momenteel werken we nog aan de installatie op het dak van Sint-Vincentius.

Hou onze Facebook en Instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van al onze projecten.

Cijfers om van te duizelen

De zonnepanelen van Sint-Jozef en Sint-Augustinus draaien sinds de zomer van 2023 op volle toeren. Sint-Jozef heeft voortaan jaarlijks 106 MWh groene stroom ter beschikking, Sint-Augustinus zelfs 296 MWh. Samen is dat genoeg om meer dan 120 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien.

De opgewekte energie wordt op beide campussen volledig ter plaatse verbruikt. Zo zorgen onze installaties voor een mooie besparing op de energiefactuur van het ziekenhuis. Maar de zonnepanelen van GZA Ziekenhuizen zijn ook goed voor het milieu. Samen zorgen ze voor meer dan 80 ton CO2 die jaarlijks niet uitgestoten wordt. Zonder deze installatie zou er elk jaar 240 m³ poolijs extra smelten.

Wil je ook helpen de CO2-uitstoot te reduceren en tegelijk delen in onze winst? Vennoot worden kan al vanaf 100 euro.

GZA Ziekenhuizen Sint-Augustinus