Verslag 2e Energie & Co(2) Café – 1 december 2016

door | dec 2, 2016

Het is alweer 6 maand geleden dat we zijn begonnen met ons Burgerinitiatief rond Duurzame Energie in Zandhoven: we starten toen met een Energie & Co(2) Café in de Populier voor de ganse bevolking. En we hebben ons toen voorgenomen om dat ieder half-jaar te herhalen. De daad bij het woord voegende was het 1 december dan ook tijd voor ons 2e energiecafé.

De opkomst was iets minder (53 mensen) dan de eerste maal, maar daarom niet minder interessant!img_8398-medium

We begonnen met een uiterst interessante uiteenzetting van Tom Willems van REScoop Vlaanderen over het concept Energiecoöperatie: hij legde ons in een uur tijd het “waarom”, “wat” en “hoe” uit van deze organisatievorm die zich uitstekend leent voor een burgerinitiatief als het onze.

Vervolgens kwamen onze 6 werkgroepen aan de beurt en zij gaven klank en uitleg bij waar zij mee bezig zijn: een mogelijk windmolenproject in Viersel, zonnepanelen en LED-verlichting in de Zandhovense sporthal, samenaankoop LED-verlichting, een biogas-installatie, fietsleasing voor Zandhovense bedrijven … Allemaal passeerden ze de revue. Er zit dus heel wat in de pipeline, en wanneer een eerste project echt concreet wordt, starten we effectief een Energiecoöperatie en kunnen burgers aandelen kopen om de projecten te financieren en er zelf nog een mooi rendement uit te halen. Een win-win… We houden jullie op de hoogte van de voortgang via deze website.

Er kwamen vele vragen uit het publiek, wat zorgde voor een geanimeerde avond. Het is duidelijk dat de Zandhovense burger begaan is met duurzame energie.

We willen hier zeker de gemeente weerom bedanken voor het ter beschikking stellen van de Populier en de nodige drank!

De kans bestaat dat hetvolgende Energiecafé vroeger dan binnen 6 maanden zal plaatsvinden, namelijk wanneer de oprichting van de Energiecoöperatie heeft plaatsgevonden.

Hierbij vind je de beide presentaties: