Energiecafé Berlaar 18 januari 2024

door | jan 11, 2024

Donderdag 18 januari 2024 organiseren we een Energiecafé in basisschool De Stap in Berlaar. In de loop van dit jaar komen daar zonnepanelen op de gemeentelijke magazijnen. De aanwezigen leren meer over het innovatieve project, en hoe ze daar zelf van mee profiteren.

In de loop van 2024 worden er zonnepanelen geplaatst op het dak van de Technische Uitvoerende Dienst (TUD) van de gemeente Berlaar. “We leggen meer panelen dan we nodig hebben om ons eigen verbruik te dekken”, legt gemeentelijk adviseur voor de publieke ruimte Jo Martens uit. “De resterende energie, ongeveer 70% van wat opgewekt wordt, delen we met andere gemeentelijke gebouwen.” De gemeente is daarmee een van de eerste in Vlaanderen om zelf opgewekte energie te delen met andere infrastructuur. De installatie zal jaarlijks 90.000 kWh produceren, een reductie van 21 ton CO2.

De inwoners en andere geïnteresseerden komen alles over het project te weten tijdens een Energiecafé. “Als coöperatieve vennootschap zijn we wat kapitaal betreft vooral afhankelijk van burgers”, vertelt projectmanager Wouter Covens. “Ook inwoners van Berlaar kunnen vennoten worden door minimaal één aandeel van 100 euro te kopen. Bij winst keren we een dividend uit – we streven naar 3%.”

Vennoot worden van Zonnewind kan in enkele klikken. Meer informatie krijg je tijdens het Energiecafé, donderdag 18 januari om 20u in gemeentelijke basisschool De Stap, Pastorijstraat 60 in Berlaar.