Ons verhaal

door | nov 28, 2023

Op de foto staan de oprichtende vennoten van Zonnewind in 2017 verzameld.

Zonnewind is het passieproject van een groep geëngageerden uit Zandhoven. Door een energiecoöperatie op te richten, geven ze burgers een stem in het debat rond de klimaatverandering én de mogelijkheid om actie te ondernemen. Lees hier ons verhaal.

De Antwerpse energiecoöperatie Ecopower wordt opgericht in 1991. Tien jaar later bouwen de vennoten mee windmolens in Eeklo en waterkrachtcentrales in Rotselaar en Overijse. Ondertussen groeperen enkele gezinnen zich in Beauvent. Die coöperatie plaatst in 2005 twee windmolens in Nieuwkapelle.

Ons verhaal begint met vergaderingen en pinten

Het zijn inspirerende voorbeelden van pionierwerk rond duurzame energie, die weerklank vinden bij Jef, Danny en Geert. Bij hen sluimert al jaren het idee om lokaal ‘iets’ te ondernemen rond de klimaatsverandering. Na een aantal vergaderingen en de bijhorende pinten delen ze die uitdaging in 2015 met alle geïnteresseerde burgers van Zandhoven.

Ook burgemeester Luc en milieuambtenaar Sarah blijken begaan met de materie en steunen het initiatief volop. De gemeente heeft op dat moment immers al het burgemeestersconvenant ondertekend. Daarmee engageert het lokaal bestuur zich om:

  • tegen 2030 de lokale CO2-uitstoot met minstens 40% te reduceren (ten opzichte van 2011)
  • de lokale veerkracht voor de gevolgen van klimaatverandering te verhogen
  • de toegang tot veilige, duurzame, betaalbare, zekere en schone energie te verbeteren

Jij helpt Zonnewind die doelen te bereiken door vennoot te worden.

Zonnewind is geboren

Op 1 mei 2016 organiseert het trio een verkennende vergadering: het eerste Energiecafé. Na een korte uiteenzetting van de plannen brainstormen 76 enthousiaste aanwezigen over mogelijke initiatieven. Hieruit komt een gemotiveerde groep naar voren die de projecten mee vormgeeft. Op 31 maart 2017 wordt de oprichtingsakte van de cooperatieve vennootschap Zonnewind ondertekend. Enkele van de oprichters worden lid van onze Raad van Bestuur.

Ondertussen werken we al enkele jaren aan onze ambitie om onze CO2-uitstoot te reduceren. We investeren het kapitaal van onze vennoten in projecten rond duurzame energie, zoals zonnepanelen, windturbines en led-verlichting. We zijn actief in verschillende gemeenten in de Voorkempen en werken voor onder meer gemeentebesturen, ondernemingen en verenigingen. Ontdek nog meer over ons.

Samen naar een betere toekomst

Zonnewind blijft het passieproject van een groep geëngageerden uit Zandhoven. We zetten ons, naast ons dagelijks werk en onze beslommeringen, in voor een groenere planeet en een betere toekomst.

Met deze energiecoöperatie kan iedereen een actieve bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen. Heb je zin om mee de handen uit de mouwen te steken? Contacteer ons gerust. Ook financieel draag je je steentje bij. Koop één of meer aandelen en word vennoot.