Klimaatcafé Zoersel: goed begonnen is half gewonnen!

door | mei 8, 2018

Heel wat Zoerselaars gaven present op het eerste Klimaatcafé dat 3 mei laatstleden georganiseerd werd door de gemeente en OCMW van Zoersel. Bekommerd om het milieu kon men er na de intro van burgemeester Liesbeth Verstreken brainstormen rond energie, consuminderen, mobiliteit en wonen om zo een betrokken bijdrage te leveren aan een weloverwogen klimaatactieplan.

Dat wereldwijd de grens van vijf voor twaalf overschreden is kregen de aanwezigen ook te horen van de Zoerselse presentator Dieter Coppens die het verwoestende effect op onze planeet van de ontginning van palmolieplantages en van het gebruik van onkruidverdelger Roundup illusteerde.

Ook vader Paul Coppens heeft een hart voor het milieu en pleitte naast lokale sensibilisering en acties eveneens voor solidariteit en samenwerking met ondermeer de zustergemeenten Crucea in Roemenië en Bohicon in Afrika.

Zonnewind gaf toelichting bij de manier waarop een burgercoöperatie aan de slag gaat om te zorgen voor meer duurzame en betaalbare energie en nam ook het overleg rond het klimaatthema energie voor rekening. Tijdens een boeiende brainstorm werden er tal van tips uitgewisseld door geïnteresseerde burgers met ook heel wat technische kennis. Er werd eveneens gepleit voor de toegankelijkheid van energiebesparende maatregelen voor iedereen, ook voor mensen met een kleiner budget. Helemaal conform het motto van Zonnewind: de zon en de wind is van iedereen!

Na afloop kwamen er heel wat aanwezigen bijpraten aan de Zonnewind stand om verder op de hoogte te blijven via een nieuwsbrief of om aan te sluiten bij een van de werkgroepen. Ook qua drankconsumptie gaven we de voorkeur aan de korte keten…
Op deze manier kan Zonnewind als burgercoöperatie een jaar na oprichting de slagkracht vergroten en met de buren van Zoersel initiatieven aangaan om samen de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Een prima start en veelbelovende vooruitzichten!