‘Overal Stroomversnellers’: stem nu!

door | aug 30, 2018

Begin mei lanceerde Het Vlaams Energieagentschap de projectoproep ‘Overal Stroomversnellers’ om ondersteuning en lokale dynamiek rond de energietransitie te creëren. Gemeenten werden gestimuleerd om voorstellen te formuleren voor minder energieverbruik en meer groene stroom om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Ondertussen werden in totaal 378 projectvoorstellen van 151 gemeenten goedgekeurd, waaronder ook Zandhoven en Zoersel.

Zodra minstens 1% van de volwassen bevolking van de gemeente een stem heeft uitgebracht subsidieert de Vlaamse Overheid mee om een of meerdere van de genomineerde projecten te realiseren.

Zonnewind zette met beide gemeenten een aantal energiezuinige investeringsprojecten op touw. Als energiecoöperatie zetten we graag mee onze schouders onder lokale initiatieven die de burgers betrekken en helpen het CO2 gehalte te reduceren. Bovendien wordt voor projecten via burgerparticipatie de subsidie opgetrokken tot 1 euro per inwoner.

Iedereen kan 1 stem uitbrengen in de eigen gemeente. Voor Zoersel kan er gestemd worden op 2 projecten met burgerparticipatie van Zonnewind, voornamelijk rond ver-LED-ding van sportinfrastructuur.
De Zandhovenaren hebben maar liefst de keuze uit 5 genomineerde initiatieven, vooral rond relighting en stookplaatsrenovatie. Enkel het project “Verledden van de verlichting in de scholen van Zandhoven en Massenhoven, de bibliotheek en Afspanning Sint-Christoffel” gebeurt in samenwerking met Zonnewind en we duimen dan ook voor een topscore.

De publiekscampagne loopt tot 7 oktober. Maar waarom wachten om de projecten van jouw gemeente naar het startbudget te stemmen? De grote winnaar is immers ons aller leefomgeving.

Lees er alles over op https://www.stroomversneller.be/ en stem vandaag nog op het voorkeursproject in jouw gemeente.
Je kan op de website ook het aantal stemmen per gemeente opvolgen, spannend!