Sint-Bavo en Sint-Camillus: zonnepanelen in hogere sferen

Zonnewind werkt al enkele jaren intensief samen met GZA Zorg en Wonen. Met Sint-Bavo (in Wilrijk) en Sint-Camillus (in Antwerpen) zijn er sinds de zomer van 2023 opnieuw twee woonzorgcampussen die voortaan genieten van groene energie.

GZA Zorg en Wonen biedt zorg en een thuis aan een duizendtal ouderen. Het beschikt over elf woonzorgcampussen in de brede Antwerpse regio. GZA Zorg en Wonen streeft naar duurzaam en comfortabel wonen en leven, met zorg op maat. Dat werd al in de praktijk gebracht met zonnepaneelinstallaties op de woonzorgcampussen Sint-Vincentius (Kalmthout), Sint-Mathildis (Boechout), Hollebeek en De Zavel (Antwerpen). De voorbije maanden kregen ook Sint-Camillus en Sint-Bavo opwekkers van groene stroom op hun daken.

Thuis bij Zorg en Wonen

Sint-Bavo in het centrum van Wilrijk huisvest permanent 120 zorgbehoevende ouderen en biedt verder assistentiewoningen De Swane en dagopvang De Bist aan. De vernieuwende indeling, met aparte units rond het groene binnenplein, maakt van Sint-Bavo een dorp in de stad. Het is er dan ook comfortabel leven en wonen in een warme, gastvrije en veilige omgeving.

Sint-Camillus werd geopend als gemeenschapshuis voor de congregaties van de GasthuisZusters van Antwerpen (GZA). Vandaag wonen er 72 ouderen met een matige tot zware fysische zorgvraag. Verder vind je er assistentiewoningen De Ley en Torenhof en dagopvang De Toren. Sint-Camillus bevindt zich op een prachtig groen domein in de Markgravewijk, aan de rand van Antwerpen.

Minder CO2 en minder kosten

Dankzij de financiële inbreng van onze vennoten (lees hier hoe je kan vennoot worden) en de technische expertise en contacten van Zonnewind werden er 351 zonnepanelen op Sint-Bavo geplaatst en nog eens 230 op Sint-Camillus. Die produceren jaarlijks respectievelijk meer dan 103 MWh en meer dan 146 MWh.

De installaties op de zes woonzorgcampussen zijn samen goed voor elk jaar 150 ton CO2 minder die de lucht in wordt geblazen. Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid met je dieselwagen uit te stoten, moet je meer dan 1,1 miljoen kilometer afleggen of 28 keer rondom de aarde rijden.

Bovendien profiteren de woonzorgcampussen van een mooie besparing op hun energiefactuur. Over tien jaar worden de installaties overgedragen aan GZA Zorg en Wonen. Vanaf dan betaalt Sint-Camillus meer dan 15.000 euro minder, voor Sint-Bavo is dat zelfs meer dan 19.000 euro minder. Fijn voor het klimaat, fijn voor de portemonnee, iedereen blij!

Zorg en Wonen Sint-Bavo