LED-project bij Dox Interieurconcepten te Lier

Dat duurzaam ondernemen en duurzaam energieverbruik hand in hand gaan, bewijst het LED-project dat is uitgevoerd najaar 2019 bij Dox nv te Lier.

In het eigen atelier ontwikkelt dit familiebedrijf al meer dan 175 jaar interieurconcepten, waarbij de focus naast hoogstaande kwaliteit, techniek en vakmanschap ligt op innovatie en duurzaamheid als basiswaarde. Volgens de principes van de circulaire economie houdt men reeds bij het ontwerp van de modellen zoveel mogelijk rekening met de recycleerbaarheid zowel op vlak van de grondstoffen als in de toepassing: een gezellige woonomgeving thuis, of meubelen die niet alleen verkocht maar ook verhuurd worden aan scholen en kantoren. De meest duurzame oplossingen gaan immers lang en flexibel mee.

Op gebied van verlichting kon er bij Dox nog heel wat vooruitgang worden geboekt. En daar vond het bedrijf uit Lier in de energiecoöperatie uit Zandhoven de expertise en juiste partner voor een voorstel op maat. Het streven van Zonnewind naar een milieuvriendelijke en efficiënte oplossing met maximaal hergebruik van bestaande armaturen en verwijderen van energieverslindende ballast, werd erg gewaardeerd.

Aan de beslissing ging een detailstudie en knap staaltje vakmanschap vooraf, want de kwaliteit van verlichting (lichtsterkte, lichtkleur…) is nu eenmaal heel belangrijk zowel in een atelier als in de showrooms.

Na verschillende bezoeken ter plaatse en tests in inkom, bureel, showrooms, magazijn en exterieur werd er na een grondige kosten baten analyse beslist 290 lampen te vervangen door een LED alternatief. In totaal 16 verschillende lamptypes, vakkundig geselecteerd op basis van lichtopbrengst, kleurtemperatuur, stralingshoek en levensduur.

Realistische berekeningen voorspellen naast een flinke duit in de portemonnee een jaarlijkse energiebesparing van ruim 43.639 kWh, gelijk aan een jaarlijkse CO2 eq reductie van maar liefst 10,42 ton. Redenen genoeg om meteen en met volle goesting de handen uit de mouwen te steken!

Zonnewind kijkt terug op een fijne en vlotte realisatie van dit ambitieuze LED-project en bedankt de bedrijfsleiding en alle Doxkes voor het aangename contact.

We zijn heel blij dat we samen met onze buren uit Lier de lokale krachten kunnen bundelen en een belangrijke stap naar klimaatvriendelijk ondernemen met respect voor mens en milieu kunnen zetten!