Project melkveebedrijf te Viersel

Een melkveebedrijf up and running houden vraagt niet alleen een dagdagelijkse toewijding 7 op 7, ook de energiebehoefte voor verlichting en verwarming eist een hoge energietol.

Dat was ook de ervaring van melkveebedrijf Kenis-Peers te Viersel. Reden te meer om met Zonnewind rond de tafel te gaan zitten en samen te kijken op welke manier het energieverbruik voor verlichting en verwarming maximaal zou kunnen gereduceerd worden.
Na overleg kwamen we tot de conclusie dat we het beste resultaat voor portemonnee en milieu zouden bereiken door de combinatie van volgende 3 pijlers:

  • de bestaande verlichting vervangen door LED verlichting
  • de traditionele elektrische boilers vervangen door een warmtepompboiler
  • de bestaande aansluiting te vervangen door een nieuwe middenspanningscabine

Na menig gesprek, onderzoek en rekenwerk werd in maart 2018 het contract ondertekend en konden de werken worden aangevat.

In de verschillende stallen werden er in totaal maar liefst meer dan 150 lampen vervangen door LED exemplaren.
De twee elektrische boilers van 300 liter ruimden plaats voor een gloednieuwe warmtepompboiler spoelinstallatie, waardoor 1000 liter warm water beschikbaar wordt met verwarming uitsluitend ’s nachts. De bestaande aansluiting is vervangen van laag- naar middenspanning, met als doel vermindering van net- en distributietarief.
De LED verlichting en boilers werden gerealiseerd samen met lokale partners en succesvol opgestart. Het sluitstuk, de indienstname van de middenspanningscabine, is gebeurd in augustus 2018.

Volgens nauwgezette berekeningen zal dit alles een energiebesparing van > 18.000kWh/jaar en een CO2 equivalent reductie van 6 ton/jaar opleveren, gelijk aan het energieverbruik van 5 gezinnen.

Bedankt aan de familie Kenis-Peers voor het aangename contact en vertrouwen. Dankzij deze fijne samenwerking kunnen we terugblikken op een vlekkeloze voltooiing van het project!