Zonnepanelen op sportcomplex Het Veld in Zandhoven

In het gemeentelijk sportcomplex Het Veld wordt heel wat elektriciteit verbruikt. De zalen worden dan ook intensief gebruikt – zowel overdag als ’s avonds – en voor indoor sporten heb je nu éénmaal veel licht nodig. Daarom is het interessant om zonnepanelen te plaatsen zodat een gedeelte van het elektriciteitsverbruik ook direct ter plaatse kan worden opgewekt.

Er ging wel wat studiewerk aan vooraf, zo oa. een stabiliteitsstudie om te kijken of het dak geschikt is voor zo’n installatie en het gewicht van de panelen kan dragen. Maar ook de bepaling van de optimale grootte van de installatie vergt enig rekenwerk: hier moet een afweging gemaakt worden tussen maximale CO2-reductie en financiële rendabiliteit. Parameters als verbruik per kwartier, injectietarieven op het net, stand van de zonnepanelen en vele anderen worden hierbij in rekening gebracht.

Er is uiteindelijk gekozen voor dit type installatie:

  • 360 PV panelen voor 100 kWp
  • 3 omvormers van SMA
  • 1 groene stroomteller 25S60 meter, 1 vier kwadrantsmeter geplaatst door netbeheerder.
  • 1 lichtgewicht plat dak montage systeem
  • AC + DC bekabeling

Dit project is woensdag 6 december 2017 goedgekeurd door het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) van Zandhoven.
De evaluatie van de verschillende offertes werd april 2018 afgerond. De installatie werd uiteindelijk succesvol opgeleverd in oktober 2018 zodat we samen fier kunnen zijn op een CO2 eq. reductie van 30 ton/jaar, of energieverbruik van 30 gezinnen!

Zaterdag 3 november 2018 konden we dan ook fier het glas heffen tijdens het vijfde Energie & CO(2) Café en plechtige inhuldiging in Sportcomplex Het Veld!