Verledding in sporthal Beuk & Noot Zoersel

In de zomer van 2018 konden de inwoners van Zoersel een voorkeursstem uitbrengen op de energieprojecten die hun gemeente had geselecteerd voor de publiekscampagne ‘Overal Stroomversnellers’ van het Vlaams Energie Agentschap. Een uitgelezen kans om een voorstel te kiezen met burgerparticipatie, want op deze manier zou de gemeente een subsidie van 1,00 € per inwoner ontvangen in plaats van – 0,75 €. Voorwaarde was dat 1% van de volwassen inwoners een stem zou uitbrengen, een aantal dat probleemloos werd gehaald. De voorkeur van de Zoerselaars ging uit naar de verleddingsprojecten van de sporthal Beuk & Noot en van de voetbalclubs van Halle en Sint-Antonius.
Na overleg met de gemeente en de clubs werd er beslist om het project Beuk & Noot uit te voeren met burgerparticipatie van Zonnewind.

Na een uitgekiende lichtstudie en installatie zijn de werken intussen helemaal afgerond. Een gloednieuwe LED constructie in de sporthal en randlokalen zorgt voor een optimale verlichting volgens de meest recente technologieën met als resultaat een jaarlijkse daling van het verbruik van maar liefst 16.000 KWh, wat overeenkomt met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4 gezinnen of een CO2 reductie van 4,2 ton per jaar. Met deze energiebesparing kan de investering dan weer jaarlijks aan Zonnewind afbetaald worden.

Door het beperkt aantal armaturen was de lichtverspreiding in de sporthal ondermaats. De kwikdamplampen en natriumlampen verbruikten enorm veel en hadden een lange opwarmtijd nodig. Het vale licht was weinig comfortabel voor de sporters. Zie dit nieuwsbericht voor een beeld van de oude situatie.

De huidige installatie voorziet in 4 rijen van 9 armaturen, werkend volgens aanwezigheidssturing en opgedeeld in 3 zones.
Resultaat: 50% meer licht en 50% minder verbruik. Zonder opwarmtijd wordt het verbruik tot zelfs meer dan de helft gereduceerd.

Lichtmetingen met een luxmeter gaven als resultaat de vereiste gemiddelde verlichtingssterkte in de zaal van 500 lux (500 lumen/m²), eveneens verplicht voor competitiesporten, het daglicht benaderend. De oude verlichting leverde minder dan 300 lux.

Ook in de ‘randlokalen’ werd komaf gemaakt met de oude TL-verlichting. In de gangen kon men de armaturen recupereren. In de kleedkamers kwamen waterdichte armaturen, opbouw armaturen in de tribune en ronde armaturen in de toiletten. Ook hier daalt het verbruik met ruim de helft en zal ook de onderhoudskost een stuk lager liggen dan voordien.

De voorbereiding en realisatie van dit LED project vergde heel wat expertise, overleg en tijd van de betrokken mensen uit Zoersel en Zonnewinders. Een welgemeende dank voor de gebundelde krachten en de fijne samenwerking. Het comfortverschil is groot en het resultaat mag gezien worden. En last but not least zorgen we op deze manier voor een pak minder CO2-uitstoot.

Nog veel sportplezier gewenst!