Verslag: Energiecafé met Luc Pauwels in Zoersel

door | apr 22, 2024

Woensdag 17 april verwelkomden we een veertigtal geïnteresseerden voor ons Energiecafé met VRT-journalist en energiedeskundige Luc Pauwels in de prachtige kapel van Sint-Antonius Zoersel. De aanwezigen kreeg 3 uitdagingen en 3 oplossingen voor onze energietoekomst voorgeschoteld.

Een PV-installatie op het dak van serviceflats De Loteling, de verledding van sporthaal Beuk & Noot, zonnepanelen op het administratief centrum… Zoersel is ondertussen een tweede thuis voor Zonnewind. Het was dan ook logisch om hier opnieuw een Energiecafé te organiseren, ditmaal in de magnifieke kapel van Sint-Antonius. Spreker van dienst was Luc Pauwels.

Uitdagingen: de prijs, de voorraad en het klimaat

Luc opende zijn presentatie door in te zoomen op de recente energiecrisis. Die blijkt zonder voorgaande te zijn, zelfs in vergelijking met de oliecrisissen in de jaren zeventig. Gelukkig ligt het dieptepunt terug achter ons. Een gemiddeld gezin betaalt vandaag vijf tot zes keer minder voor energie dan tijdens de zomer van 2022.

Naast de prijs is de voorraad een energie-uitdaging. Zo zijn we nog steeds afhankelijk van gas uit Rusland en het Midden-Oosten en van elektriciteit uit Frankrijk. Momenteel wordt het stroomtekort na de definitieve sluiting van Doel 4 en Tihange 3 berekend op minstens 1.000 MW. Dat is het equivalent van 1 grote kernreactor.

Wellicht de grootste uitdaging is het klimaat. De gemiddelde temperaturen stijgen en de poolkappen smelten. Oplossingen zijn dan ook broodnodig.

Oplossingen: diversificatie, elektrificatie, efficiëntie

Toch een beetje goed nieuws: we doen het niet slecht op het vlak van wind- en zonne-energie. Het enige probleem van die hernieuwbare energiebronnen is wel dat ze beschikbaar moeten zijn. Daarom blijft diversificatie noodzakelijk. Luc besprak de voor- en nadelen van gascentrales, biogas en biomassa, nucleaire energie en waterstof.

Fossiele brandstoffen bannen en resoluut kiezen voor elektriciteit in onder meer de mobiliteit is een mogelijke oplossing voor de klimaatcrisis. Alleen dienen we dan rekening te houden met onder meer de overbelasting van onze netten, de stijgende kosten en de grotere weerstand.

Tenslotte deed Luc een oproep om mee te werken aan de derde oplossing, efficiëntie. Door zelf te isoleren en bronnen van hernieuwbare energie te voorzien, is er minder energie nodig. Hij gaf ook enkele handige tips, zoals de thermostaat een graad lager zetten, overschakelen op ledlampen en energiecontracten vergelijken. De digitale meter biedt dan weer de mogelijkheid om aan energiedelen te doen.

Op de hoogte van volgende Energiecafés 

Luc Pauwels sloot zijn voordracht af met 6 VRT-reportages van zijn hand over innovatieve energieprojecten. De vragen werden op hem afgevuurd tijdens de nabespreking onder het genot van een fris drankje.

Het Energiecafé gemist? Scroll omlaag om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief en ons te volgen op sociale media, zo ben je steeds op de hoogte.